Loungebrug | Utrecht

Loungend overbruggen

De verbinding tussen de nieuwe Universiteitsbibliotheek en de bestaande hoogbouw in de Uithof in Utrecht wordt gevormd door een loopbrug over de drukke busbaan en is zeer centraal gelegen. De loopbrug is behalve een belangrijke verbindingsader ingericht als relaxruimte voor studenten. Tussen het studeren door kunnen zij hier ontspannen een kopje koffiedrinken, wat eten, kletsen en uitkijken over het centrumgebied. In de gestoffeerde servicewanden zijn grote plasmaschermen ingebouwd voor informatie van de bibliotheek en universiteit. Voor het raadplegen van internet zijn computers aanwezig.

Voor de herontwikkeling van de loopbrug is gebruik gemaakt van de bestaande constructie. De gevel is vormgegeven als een scherm dat ervoor zorgt dat er naast een gewenste transparantie ook de indruk van een geheel volume aanwezig is.

De hoogwaardig uitgevoerde gevel bevat speciaal gelaagd glas ten behoeve van geluidswering en brandveiligheid. In het interieur is veel aandacht gegeven aan akoestiek en het feit dat het een ruimte is die 7 dagen per week de gehele dag en avond door studenten gebruikt wordt.

Tijdens mijn dienstverband bij de Universiteit Utrecht (1998-2010) heb ik aan vele en uitdagende projecten kunnen werken vanuit mijn rol als project-/procesmanager en programmamanager. De Loungebrug is daar een mooi voorbeeld van.

Architect interieur en exterieur: André Hoek
Interieurbouwer: FEEK
Computermeubels: MARS interieurarchitecten

Oplevering 2005