Basketbar | Utrecht

Herkenbare ontmoetingsplek voor iedereen

De Basketbar, gelegen aan de Genèvelaan 4-8 op het Science Park Utrecht (De Uithof), is een bijzonder ontworpen multifunctionele plek aan de voet van het hoge Van Unnikgebouw. Het combineert een grand café dat aansluit op een boekenwinkel waarbij op het dak van het grand café een basketbalveld is gerealiseerd.

De glazen middencirkel van het basketbalveld zorgt voor verbinding tussen het verdiept gelegen café en het ‘opgetilde’ maaiveld en biedt tegelijkertijd extra daglicht. Door het grand café te verdiepen werd extra hoogte in de ruimte gecreëerd waarbij het basketbalveld contact houdt met het maaiveld en de omgeving.

Aan de noordzijde worden het grand café en de boekwinkel – welke werd gerenoveerd – binnendoor verbonden. Een terras en ingang aan de westzijde van het grand café geven toegang waarbij gasten op barniveau hun entree kunnen doen. Aan de oostzijde komt van een oranje hellingbaan gecombineerd met skate-ramp uit op het lager liggende terras waar via grote deuren het café ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is.

Tijdens mijn dienstverband bij de Universiteit Utrecht (1998-2010) heb ik aan vele en uitdagende projecten kunnen werken vanuit mijn rol als project-/procesmanager en programmamanager. De Basketbar is daar een mooi voorbeeld van.

Het project heeft veel aandacht gekregen in de media en al voor de oplevering werd er gebasketbald op het dak. Bijzondere vermeldingen en prijzen:

  • Rietveldprijs, 2003
  • AM NAi prijs voor talentvolle jonge architecten, 2004
  • EU Mies van der Rohe Award, Emerging Architect Special Mention, 2005
  • Special Distinction IPC/IAKS (International Association for Sports and Leisure Facilities), 2007

Oplevering casco 2002, ingebruikneming februari 2003.
Architect: NL Architects, Walter van Dijk, www.nlarchitects.nl

Foto’s: Luuk Kramer, Hans van Leeuwen